Operátor Fiera Touch dokončil DAB+ vysílač pro hlavní město, Praha se ho dočká na kanálu 5C

5. květen 2024

Digitální rozhlasová síť operátora Fiera Touch, která bude na území hlavního města fungovat na kanálu 5C, je dokončena. Portálu Digitální rádio to sdělil její jednatel Pavel Hájek. Multiplex bude spuštěn v následujících měsících, ve chvíli, kdy to bude mít smysl. Pražský vysílač umístěný na vodárenské věži Děvín šíří zatím televizní signál.

Aukce DAB+ kmitočtů: vydražené regionální bloky - Fiera touch s.r.o.

„Máme kompletně osazený vysílač včetně DAB+, takže po koordinaci Českým telekomunikačním úřadem můžeme začít šířit signál. DAB+ zapneme ve chvíli, kdy do této sítě budeme mít nějaká rádia,“ uvedl Hájek. V současné době je prozatím předběžné spekulovat, které stanice se v nové nabídce objeví. Multiplex je ve fázi technologických i programových příprav. Kromě Prahy se této sítě dočkají také jižní Čechy, Vysočina a Karlovarský, Ústecký, Liberecky a Královéhradecký kraj.

Společnost Fiera Touch je jedním z osmi úspěšných soutěžitelů aukce, kterou ČTÚ realizoval v loňském roce a její výsledek oznámil letos začátkem ledna. Samotnou soutěží ale celý proces nekončí, naopak. Operátoři musí zajistit dodávku technologií, na jejich základě pak vybudovat vysílače a domluvit zákazníky, tedy rozhlasové stanice. Fiera Touch zsíkala pro hlavní město kmitočtový blok na kanálu 5C, který v sousedním Německu využívá síť DR Deutschland.

autor: lukpo
Spustit audio

Související